Ammattina kenkien huoltaja

Kun ostaa parin nahkaisia kenkiä, huomaa pian, että kengät tarvitsevat huoltoa. Kengän pinta kuluu usein helposti naarmuille, ja kengännauhat voivat katketa. Kenkien kannat saattavat kulua tai irrota, ja jos kengissä on vetoketju, se voi ajan myötä mennä rikki. Kuluneita ja rikkinäisiä kenkiä ei ole mukava käyttää. Vaikka muu vaatetus olisi siisti, mutta kengät ovat rähjäiset, on yleisvaikutelma helposti epäsiisti. Entisaikaan hyvin tavallisia kengänkiillottajia näkee vielä nykyäänkin ainakin pääkaupunkiseudulla ja Helsingin keskustassa. Tällainen yrittäjä kiillottaa pientä maksua vastaan asiakkaan kengät esimerkiksi Esplanadin puistossa tai rautatieasemalla.

Kenkäkaupoista kannattaa ostaa heti uudet kengät hankkiessaan myös niiden huoltamiseen tarvittavia aineita ja tarvikkeita, kertoo suutari Mikko Hietala MTV verkkolehden Lifestyle ja tyyli -sivustolla.

Nahkakengät tarvitsevat kenkälusikan, jotta kenkien laitto jalkaan sujuu helposti venyttämättä liikaa kantapään nahkaa. Lisäksi tarvitaan puhdistusliina, kenkälesti, suoja-ainetta, nahanhoitoainetta tai lankkia, puhdistusainetta ja harjoja. Vaihdettavat pohjalliset ovat talvikengissä ja kumisaappaissa välttämättömät. Pohjalliset on usein tehdyt villasekoitteesta, mutta myös nahkaisia pohjallisia on saatavilla.

Vegaanien synteettisesti tehtyihin kenkiin eivät sovi myöskään eläinperäiset pohjalliset. Vegaaneille käyvät pohjallisiksi esimerkiksi kasviperäiset pohjalliset. Muovisia, akupisteitä hierovia pohjallisia on myös saatavilla. Kengännauhat on hyvä vaihtaa ajoissa, ennenkuin entiset katkeavat. Niiden värin tulee sopia kenkien väriin ja tyyliin. Joskus kengästä voi mennä vetoketju, neppari tai kantapala rikki, jolloin ne on vietävä suutarille.

Missä suutarin ammattia voi opiskella

Suutariksi voi opiskella muun muassa ammattiopistossa. Koulutuksen tutkintonimike on ”Suutari, tekstiili- ja muotialan perustutkinto”. Koulutus kestää 13 kuukautta, ja sen voi opiskella joko omaehtoisena tai työvoimakoulutuksena, kun vain sopii työviranomaisten kanssa asiasta etukäteen. Jalkinealan koulutuksessa voi erikoistua jalkineiden valmistajaksi tai suutariksi. Jos iäkäs suutari on lähdössä eläkkeelle, ja haluaa myydä yrityksensä seuraajalleen, ammattilainen voi opettaa alaa oppisopimuskoulutuksena, kun vain tekee sopimuksen opiskelijan, oppilaitoksen sekä oppisopimustoimiston kanssa. Koulutus on maksutonta. Oppisopimusoppilas saa oppisopimuspalkkaa. Työvälineet ja tarvikkeet joutuu opiskelija itse hankkimaan.

Suutarin työ on pääasiassa ammatin harjoittamista yrittäjänä. Monilla yrittäjillä on toiminimi tai he työskentelevät kevytyrittäjinä. Esimerkiksi armeija, sairaala tai poliisitoimi voi kutsua suutarin huoltamaan kenkiä, ja kevytyrittäjä laskuttaa asiakasta esimerkiksi Eezy-, Ukko- tai OP-kevytyrittäjäpalvelun kautta.