Huipputeknologian hyödyntäminen kengissä

Ihmiskunta on tarvinnut kenkiä vuosituhansien ajan, ja kenkien ominaisuudet ovat pysyneet pitkälti samana tänä aikana. Nykyajan kengät ovat kuitenkin muutakin kuin taitavasti yhdistettyä kangasta ja nahkaa, sillä jopa kenkiin on alettu upottaa huipputeknologiaa. Teknologia tarjoaa paljon hyötyä myös kenkäteollisuudelle ja sen avulla jaloille voidaan tarjota parempaa ergonomiaa, sekä esimerkiksi luontoa pystytään säästämään entistä tehokkaammin. Tämä on tärkeää, sillä kenkien valmistuksessa käytetään usein ympäristölle haitallisia aineita. Tässä artikkelissa kerromme uusista huipputeknologian aluevaltauksista kenkäalalla.

3D-tulostuksen hyödyntäminen kengissä

3D-tulostus on uusi yksi uusista laajalle levinneistä teknologioista, josta voi olla myös hyötyä kenkäteollisuuden muutoksessa. Alun perin ajateltiin, että parhaimmillaan kuluttajat voisivat tulostaa omat kenkänsä kotona, mutta teknillisten vaikeuksien takia tämä ajatus on toistaiseksi utopiaa. 3D-tulostus voi kuitenkin osaksi muuttaa sen miten käytämme kenkiä, sillä monet merkittävät kenkävalmistajat ovat onnistuneet käyttämään 3D-tulostusta hyväkseen tiettyjen kenkäkomponenttien valmistuksessa. Yritykset kuitenkin mainitsivat, ettei ainakaan seuraavan viiden vuoden aikana kuluttajien ole mahdollista tulostaa omia kenkätuotteitaan kotona.

Jalan kolmiulotteinen skannaaminen

Mielenkiintoinen teknologia liittyy myös 3D-teknologiaan on komiulotteinen skannaus. Tulostamisen sijasta siinä mallinnetaan asiakkaan jalan muoto, jonka pohjalta parhaiten sopiva kenkä valitaan. Ihmisten jalat ovat aina yksilölliset ja erinomaisesti sopivan kengän löytäminen vaatii monien jalan kohtien muotojen huomioimisen. Tätä varten on kehitteillä teknologia, jossa kaupassa asiakkaan jalka kuvattaisiin skannerilla, joka muodostaisi kolmiulotteisen mallin jalasta. Tämän jälkeen jalan kokoa ja muotoa analysoitaisiin, ja asiakas pääsisi sovittamaan kenkää, joka näin saatuun dataan pohjaten sopisi hänen jalalleen parhaiten. Merkittävät yritykset ovat kiinnostuneet teknologiasta, ja muun muassa Nordstrom on testaamassa kyseistä teknologiaa, kun taas teknologiajätti Intel on panostanut teknologian kehittämiseen.

Älykkäät kengät

Maineikkaat kenkäfirmat kuten Under Armour ja Altra ovat alkaneet kehittää niin kutsuttuja älykkäitä kenkiä, jossa kenkien sisään on upotettu teknologiaa joka esimerkiksi mittaa askelten pituuden ja muita henkilön kävelyyn liittyviä ominaisuuksia. Hauskempiakin kokeiluja on tehty, sillä esimerkiksi kenkävalmistajat ovat koettaneet valmistaa kenkiä, joiden väri vaihtuu omistajan mieltymyksen mukaan. Vaikka teknologiset kengät ovat sinänsä vähemmän ympäristöystävällisiä, kannattaa kuitenkin huomioida, että kalliimpia ja kehittyneempiä kenkiä todennäköisesti käytetään pidempään, eikä niitä heitetä pois yhtä nopeasti kuin halvempia kerskakulutusmalleja.