Jätemuovin kierrätys suosituiksi käyttökengiksi

Jätemuovin keruupaikkoja

Jätemuovia löytyy nykyisin eniten kaatopaikoilta, roskalaatikoista, yleisiltä paikoilta juhlien jälkeen sekä valitettavasti vesistöistä. Ennen 2000-lukua jätemuovin uusiokäyttö ja kierrätys eivät ole ehkä eri syistä olleet mahdollisia tai taloudellisesti kannattavia. Tyhjiä muovipulloja alettiin kierrättää varsin pian ja niistä maksetaan edelleen suurimmassa osassa elintarvikeliikkeissä pieni korvaus eli panttihinta. Pullojen palauttaja saa pullonpalautuskoneesta kuitin ja sillä saa alennusta seuraavista juomaostoksista, joissa on käytetty muovipulloja. Kaikista ruokapakkauksista sekä muista pakkauksista saa nykyään pakkausmuovia, joka on kierrätyskelpoista. Esimerkiksi kauppojen takapihan roskiksista voi löytyä paljon kierrätysmuovia. Muovin keräilijä on samalla ympäristön suojelija ja usein itsensä työllistäjä.

Useat kenkäyritykset ovat kehittämässä uusiomuovikenkiä

Monet kenkien tuotantoyritykset ovat kiinnostuneita muovijätteen uusiokäytöstä kenkien raaka-aineena. He voivat ottaa myös vastaan vanhentuneita muovikenkiä kierrätystä varten. Heillä on koneet, jotka erottelevat vanhojen kenkien osat erilleen. Kaikki uusiokäytettävä pyritään käyttämään jälleen. Kehitysmaissa erottelu tehdään myös käsityönä. Nykyisin on saatavilla, esimerkiksi Intiasta, kierrätysmuovin sulatus- ja uusiokäyttökone, joka valmistaa muovilankaa tai muovipellettejä. Muovisia Crocs-merkkisiä jalkineita sekä pistokkaita on jo jonkin aikaa valmistettu kierrätysmuovista koneellisesti. Koneessa on muotteja, johon määrätyn painon mukaan kaadetaan muovipellettejä, se puristetaan kuumentimen ja puristimen avulla ja jäähdytetään ja ulos saadaan uusiomuovisia kenkiä useampi pari kerrallaan. Kenkien reunat voidaan tasata käsityönä. Kengänpohjia on voitu valmistaa 3D-tulostimien avulla. 3D-tulostin mahdollistaa yksilöllisten kenkien teon sekä tarvittaessa pitsimäisen ulkonäön.

Tyhjistä ja pestyistä muovipusseista voi tehdä kotikonstein monenlaisia tarve-esineitä, kuten esimerkiksi etelänmatkalle punomalla sekä liimaamalla sandaalit, jotka loman jälkeen voi laittaa muovien kierrätyslaatikkoon, jos ne ovat hajonneet. On saatavilla useita ohjeita sandaalien tekoon kierrätysmateriaaleista. Mitat omasta kengänkoosta voi piirtää käyttämällä vanhaa lenkkikenkäänsä. Aina ei tarvitse ostaa kaikkea valmiina, vaan ihmisen hiilijalanjälkeä voi pienentää itse uusiokäyttämällä muoveja sekä erilaisia kankaita, nahanpaloja, puuta, paperia ja muita materiaaleja. Itse tehdyissä lomasandaaleissa on yleensä pohjalla kierrätettyä autonrengaskumia, välipohjamateriaalina voi olla liimattua kartonkia ja päälle voi liimata punottua kierrätysmuovipusseista tehtyjä nauhoja.

Jos haluaa pesunkestävät sandaalit, niin voi vanhoista varvastossuista irrottaa varpaanvälilenkit, päällystää tossunsa puuvillafroteisella tai huovutetulla kankaalla, liimata ja ommella kangas kiinni varvastossuihin sekä nilkkatukilenkki ja valmistaa yksilöllisen näköiset oleskelukengät.