Kesäjalkineiden valinta tilanteen mukaan

Julkisten tilanteiden kesäkenkiä

Kesällä työssä ollessa ilmavat työkengät ovat tärkeitä. Naisille ja miehille pistokkaat tai nahkaiset kävelykengät sopivan korkealla korolla ovat hyvä valinta. Jos työssä joutuu pitämään työasua, työnantaja yleensä antaa työkengät. Asialliset ja terveelliset työkengät riittävät työpaikalla viihtymiseen ja tukevat jalkaa ja näin vähentävät jalkojen verenkiertohäiriöitä.

Kesän juhliin on saatavilla avokkaita, ballerinakenkiä ja remmikenkiä naisille. Miehille on saatavilla erilaisia nahkakenkiä puvun mukaan valittuna. Kenkien hoitoon tarvitaan lankkia, kenkäsumutetta desinfiointiin ja ne on hyvä säilyttää kenkätelineessä.

Vapaa-ajan jalkineiden valinta

Kesällä lomalla ollessa ja vapaa-ajalla on tärkeää valita sellainen jalkine, joka sopii vapaa-ajan tilanteeseen. Kesämökillä monet valitsevat jalkineiksi crocksit, jotka on tehty kumista, ja nykyisin niitä on saatavilla eri värisinä. Ne muistuttavat muodoltaan puisia hollannikkaita, mutta ne on tehty kokonaan kumista ja niissä on reikiä, jotta ilmanvaihto kengissä pysyisi. Epätasaisessa maastossa liikkuminen on crockseilla, hollannikailla, pistokkailla tai varvastossuilla haasteellista ja hidasta ja kompastumisen vaara on suuri. Monissa kesäkengissä on kantapään taakse laitettava lenkki tukemaan jalkaa. Remmikengät ovat yleensä nahasta tehdyt. Ilmaviin kesäkenkiin pääsevät vesi, lika ja pistävät hyönteiset helposti sisälle. Kumista tai puusta tehdyt kengät ovat helposti pestävissä ja desinfioitavissa.

Tenniskengät eli tennarit ovat hyvät kesämökillä ja vapaa-ajalla, koska ne ovat osittain tehdyt puuvillasta ja osittain kumista. Ne hengittävät ja ovat myös pestävissä. Ei kannata ostaa halpoja merkkejä, joiden liimaukset heti irtoavat ensimmäisen pesun jälkeen. Tennarit ovat hyvät pelatessa tennistä, sulkapalloa tai krokettia. On saatavilla myös sisäpelikenkiä eri käyttötarkoituksiin. Nahkaiset keilauskengät, joita keilahallit antavat lainaksi asiakkailleen, näyttävät lenkkikenkien ja tennareiden välimuodolta ja estävät liukastumista keilahallissa. Jos pelkää jalkasienitartuntaa, niin voi kuljettaa omat keilauskenkänsä keilahalliin.

Lenkkikengät ovat hyvä valinta vapaa-aikana, jos harrastaa liikuntaa ja tykkää juosta kuntopoluilla luonnossa. Lenkkikengät on sovitettava niin, että ne eivät ole liian isot eivätkä liian puristavat. Samoin niiden laatu tulisi olla sellainen, että ne kestävät kosteutta, kastumista ja pesemistä. Halvat lenkkitossut yleensä irtoavat liimauksistaan. Kannattaa ostaa laadukkaat lenkkitossut.

Kesämökillä voi tarvita kumisaappaita luontoretkillä, jos mennään pitkospuita pitkin suolla tai lähdetään marjastamaan. Erikseen on olemassa omat saappaansa kalastusta ja metsästystä varten.