Kierrättäminen kunniaan kenkäalalla

Minne suomalaiset vanhat kengät päätyvät

Monien kotien kaapeissa lojuu pölyisiä ja käyttämättömiä kenkiä ja saappaita. Osa lasten kengistä on mennyt pieniksi lasten kasvaessa ja ne lojuvat kaapeissa viemässä tilaa tai ovat vintillä ja muissa varastoissa. UFF (U-landshjälp från Folk till Folk i Finland rf) ottaa keräyspisteisiinsä ehjiä kenkiä, joita voidaan kuljettaa katastrofialueille niille, jotka ovat menettäneet koko omaisuutensa. Pieni inventaario kodin kenkävarastoissa ja lajittelu olisi monille talouksille tarpeen.

Joulun alla monet vievät kenkiä pakattuna pakettiin Pelastusarmeijan joulupatojen luokse. Pelastusarmeija ottaa myös paketteja toimipisteisiinsä. Edellytyksenä on, että kengät ovat ehjät, siistit ja hajuttomat. Ne eivät saa sisältää likaa eikä mahdollisia tuhohyönteisiä. Muutkin avustusjärjestöt ottavat vastaan kierrätyskenkiä. Äideillä saattaa olla kirpputoripöytiä, joissa he myyvät edullisesti käytettyjä kenkiä.

Työntekijöiden saaminen kierrätyskeskuksiin on vaikeaa, koska ne ovat yleishyödyllisiä yrityksiä eivätkä tavoittele voittoa. Tämän vuoksi he eivät voi työllistää monia lajittelijoita. Yleensä vapaaehtoistyö on keino saada lajittelijoita kierrätyskeskuksiin, mutta joissakin kunnissa esimerkiksi vuonna 2013 työvoimaviranomaiset olivat katkaisseet työmarkkinatuen, vaikka olisi ollut yhden päivän työssä kierrätyskeskuksessa. Yleensä tilapäistyön palkka on ollut minimaalinen, kuten muutama kymmenen euroa. Onneksi vuonna 2018 on parannettu työttömien mahdollisuutta tehdä tilapäisiä töitä, etteivät tuet katkea eli saa “kenkää” työvoimatoimiston ja Kelan asiakkuudesta. Nykyään edellytetään, että työtön aktivoituu, jotta saa täyden työttömyystuen. Nykyisin nollasopimus voi viedä työttömyystuen.

Vanhojen ja risaisten kenkien uusiokäyttö

Vanhoissa kengissä on erilaisia ainesosia, jotka on irroitettava toisistaan, ennenkuin ne voidaan kierrättää tai uusiokäyttää. Kenkien kumipohjat on irroitettava ja revittävä välistä mahdolliset eristeet. Kenkien pääliosasta erotetaan kankaiset, nahkaiset, muoviset ja metalliset osat erilleen eri astioihin. Tämä vaatii käsityötä.

Monet eurooppalaiset lähettävät konteittain kierrätettävää materiaalia kaukoitään, missä köyhät ja työttömät erottelevat ne huolellisesti uusiokäyttöä varten erittäin edullisesti. Joskus käytetään jopa lapsityövoimaa tässä erottelussa, joka on YK:n ihmisoikeuksien vastaista. Suomessa on joitakin yrittäjiä, jotka ovat perehtyneet keräämään ja uusiokäyttämään vanhoja tavaroita, vaatteita ja kenkiä.

Mielikuvitus on rajana, mihin jo käytettyä kenkää voisi käyttää. Kerran eduskunnassa kansanedustaja Pertti “Veltto” Virtanen nosti saappaan pöydälle ja tokaisi, että hän voisi yhtä hyvin puhua kengälle kuin kansanedustajille. Puhemies käski palata asiajärjestykseen.