Modernit älykkäät tai älykengät ovat kohta arkipäivää

Mikä on älykäs tai älykenkä

Älykäs kenkä on sellainen, joka mukautuu käyttäjänsä painon mukaan ja antaa jaloille tukea. Monissa urheilukengissä on saatavilla älykkäät nastat, jotka voivat joustaa alustan kovuuden mukaisesti niin, että juoksija saa parhaimman pidon kengilleen juoksun aikana. Viimeisintä tekniikkaa ovat älykengät, jotka mittaavat kävely-, hölkkä- tai juoksumatkaa ja voivat opastaa reitillä. Ne tuottavat tietoa pilvipalveluun käyttäjänsä kulkureiteistä. Jos liikkuja jostain syystä eksyy matkallaan tai saa sairauskohtauksen, älykenkien lähettämä viesti kertoo heti tarkalleen, missä ja milloin liikkujan liikunta on loppunut. Silloin esimerkiksi omainen, hoitohenkilökunta, holhooja tai viranomainen voi saada selville viimeisimmät liikkeet. Toisaalta, jos älykenkien käyttäjä ottaa kengät jaloistaan pois ja ne varastetaan, saattaa kadonneen omaisen etsijä päätyä väärään osoitteeseen.

Miten älykkäät tai älykengät on varusteltu

Icebug-nastakengät ovat hyvät juostessa tai liikkuessa asfaltilla, hiekkateillä ja pururadoilla, mutta ne on vaihdettava jaloista nastattomiin kenkiin jo heti ulkorappusilla. Icebug-nastat joustavat liikkujansa mukaisesti erilaisilla alustoilla, mutta voivat jättää jälkiä rappukäytäville, hissin lattiaan ja kodin lattiapinnoille. Jos asuu taloyhtiössä omistusasunnossa, voi siltikin joutua korvaamaan taloyhtiölle lattiaremontin ja silloin Icebug-kenkien hinta tulee todella huimaavan korkeaksi. Vuokralla asuvan laaja kotivakuutus ei korvaa tahallisesti aiheutetuista vahingoista ja kenkien riisumatta jättäminen ulko-ovella katsotaan jo tahalliseksi laiminlyönniksi. Icebug-kengillä ei kannata mennä esimerkiksi kouluun, museoon tai kauneushoitolaan pilaamaan heidän lattioitaan vaan on vaihdettava tavalliset kengät yleisiin tiloihin.

Nykyään on saatavilla älykenkiä monen mallisina ja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niitä voidaan ohjata puhelinsovelluksella bluetoothin kautta, kuten Digisole älykenkiä. Sellaiset älykengät

  • mittaavat käyttäjänsä kaloreiden kulutusta,
  • analysoivat iskunvoimakkuutta,
  • kiristävät kengännauhoja
  • lämmittävät jalkoja.

On myös kehitetty jalkapohjan muotoinen litteä tietokone, joka sujautetaan jopa tavallisen lenkkikengän sisälle “pohjalliseksi” ja se myös mittaa käyttäjänsä liikkeitä silloin, kun akut ovat ladatut. Jos akut tyhjenevät kesken matkan tai tulee katvealue, mittaaminen häiriintyy.

Joskus on unelmoitu leijuvista kengistä. Joku urheilukenkien valmistaja on testaillut itsestään solmiutuvia kenkiä ja kehitellyt kenkiä, jotka tunnistavat käyttäjänsä painon ja saattavat istua leijulautoihin. Leijulaudat eivät kuitenkaan ole tulleet suosituiksi niiden kalliin hinnan takia. Leijulauta, joka toimii magnetismin avulla, on hinnaltaan noin 10000 dollaria ja erikoiskengät niihin maksavat myös paljon.