Sataprosenttisesti kierrätettäviä tai biohajoavia kenkämalleja

Suomalaiset Sellukengät

Suomessa kierrätetään kenkiä kirpputoreilla, kierrätyskeskuksissa ja vanhoilla kengillä koristellaan jopa joulukuusi. Aalto yliopiston tutkija Pirjo Kääriäinen sekä VTT ja Tampereen Teknillinen yliopisto ja Vaasan yliopisto Suomessa ovat kehitelleet tutkimushankkeessaan biohajoavista puumateriaaleista sellukengät, joista ei synny jätettä kaatopaikoille. Sellukengät näyttävät käyttökelpoisilta, kunhan niiden valmistuskustannukset alenevat ja ne voitaisiin siirtää sarjatuotantoon.

Lateksikengät One Moment ja Elastomeerikengät Iguaneye

Espanjalainen kenkien valmistaja on suunnitellut O1M tossut, jotka on valmistettu lateksista sataprosenttisesti. Ulkonäöltään ne ovat jalkoja myötäilevät, nilkkaan ulottuvat jalkineet, joissa on liukastumista estävä pohja. Lateksia saadaan kumipuusta. Nykyisin lateksia voidaan valmistaa synteettisesti polymerisoimalla monomeerejä käyttämällä pinta-aktiivisia aineita. Lateksiallergiset eivät voi käyttää tällaisia kenkiä ilman ihoa suojaavia sukkia ja ne myös hiostavat helposti. One Moment lateksikengät biohajoavat täydellisesti.

Ranskalainen suunnittelija on kehittänyt mahdollisimman pienet ja ihonmyötäiset, mutta joustavat kengät nimeltään Iguaneye, jotka valmistetaan elastomeerista, joka on amorfinen polymeeri. Se on kumimaista ainetta, joka venyy kaksinkertaiseksi, mutta palautuu helposti muotoonsa. Kengät ovat sataprosenttisen kierrätettäviä.

Näitä tennareita, jotka amerikkalainen kemian alan konsultti Gary Gagnon oli kehitellyt, oli saatavilla rajoitettu määrä. Kierrätystuote ei ole tullut Euroopassa laajempaan tarjontaan. Valmistaja lupasi, ettei kaatopaikoille tule näistä kengistä yhtään jätettä.

Adidaksen 100% biohajoavat lenkkikengät ovat valmistetut AMSilkin bioteknisen yrityksen suunnitteleman silkkikuidun avulla, joka muistuttaa hämähäkin seittiä. Kun kenkiin lisää annoksen määrättyä entsyymiä, kengät alkavat välittömästi hajota ja ovat kompostoitavissa 36 tunnissa.

Alun perin englantilainen jo 1950-luvun puolivälillä perustettu ja maailmanmainetta niittänyt yritys Piccadilly on myös markkinoinut biohajoavia kenkiä. Yritys myy tuotteitaan jo 90 maassa. Heillä on tarjota biohajoavia ”Green” kenkämalleja jopa juhlakäyttöön, eikä vain lenkkikenkiä. He myös kierrättävät kaiken, mitä he käyttävät raaka-aineina. Heillä on myös vegaaneille soveltuvia kenkämalleja, joissa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä materiaaleja.

Yhä useampi alkaa miettiä, miten voisi vähentää maapallon jätekuormaa. Simple Shoes kengät ovat tehdyt luonnontuotteista ja kierrätyskumista. PO-ZU kengät myös hajoavat lähes kokonaan biologisesti. Helsingistäkin voi löytää ekologisesti valmistettuja El Naturalista kenkiä. Afrikkalaiset kierrätysmateriaaleista Lalesso kengät eivät jätä ketään kylmäksi, koska samalla parantaa afrikkalaisten työllisyyttä.