Suomalaisia merkittäviä kenkämerkkejä ja -valmistajia

Miksi valita suomalainen kenkä

“Suosi suomalaista”, sanoo sananlasku. Kun olemme integroituneet Eurooppaan ja maailma on muutenkin tullut pienemmäksi nopeiden matkustamismuotojen takia, moni ajattelee, että parempi on ostaa omalle kukkarolleen tai mieltymyksilleen soveltuvat jalkineet eikä ainoastaan valmistusmaan mukaan. Kuitenkin, jos ostaa kotimaisia jalkineita, tukee ostollaan kotimaista jalkineteollisuutta ja työllisyyttä.

Ostopäätöksillään kuluttaja voi vaikuttaa, menevätkö kenkien myyntiverot kotimaahan vai ulkomaille. Noin pari kymmentä vuotta sitten keksittiin, että palkkakustannuksissa voidaan säästää ulkoistamalla tuotanto muihin maihin. Samoin Suomen verottaja ja ammattiyhdistysliikkeiden palkkavaatimukset ovat tehneet tyhjäksi monen suomalaisen yrittäjän unelmat aloittaa kenkätehtailu Suomessa. Enää ei voida varmasti sanoa kaikista suomalaisista kengistä, että ne ovat todella suomalaisia, koska niiden tuotanto on ulkomailla.

Jotkut yritykset, jotka ovat ulkoistaneet tuotantoaan ulkomaille, esimerkiksi kaukoitään, ovat luonnonmullistusten ja sotien takia siirtäneet tuotantoaan takaisin Suomeen. Avainlippumerkillä voi todistaa, että kengät ovat tuotetut Suomessa. Silloin vähintään puolet valmistuskustannuksista koostuu Suomessa toteutetusta tuotannosta. Monet valmistajat yrittävät kiertää Suomalaisen Työn liiton avainlippua laittamalla omat merkintänsä myytäviin kenkiin. Kuluttajan tulee olla tarkkana, jos tahtoo kotimaisia kenkiä. Valitettavasti Aaltosen kenkätehdas Suomesta ulkoisti tuotantonsa ulkomaille, eikä kengissä lue Made in Finland vaan pelkästään Finland.

Avainlipullisia suomalaisia kenkämerkkejä ja valmistajia

Yli kolme miljoonaa kenkäparia tuotetaan Suomessa yli 10 vuotta vanhan tilaston mukaan. Sievin Jalkine on niistä suomalaisin tällä hetkellä, samoin naisten kenkätehdas Janita. Pienempiä suomalaisia kenkävalmistajia ovat Männistön ja Driversin kenkätehtaat.

Nokian Jalkineet erkaantui vuonna 1990 Oy Nokia Ab:sta, joka oli vuonna 1959 Suomen Kumitehdas ja sitä ennen Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö, joka perustettiin vuonna 1898. Se täyttää 120 vuotta vuonna 2018. Vielä 1960-luvun lopulla Tampereella toimi Nokian kumisaapastehdas.

Nokian Jalkineiden kenkätuotanto on viety vuodesta 2002 alkaen Serbiaan ja Slovakiaan, eikä kengissä voi enää olla avainlippu-merkintää, vaikka suunnittelu edelleen tapahtuu Suomessa. Berner yhtiö osti Nokian Jalkineet vuonna 2005. Nokian Jalkineet tuottavat edelleen luonnonkumi- ja erikoissaappaita, kuten Kontio-mallistoa. Muita kumisaappaita ovat Haicolours kumisaappaat jo vuodesta 1968 alkaen, Hai Low kumiset nilkkurit, Hai canvas tennarit ja Hai flip flop varvassandaalit sekä Hai pohjalliset. Silti suomalainen mallisto miellyttää ostajia edelleen.