Syyskenkien valinta työhön ja vapaa-aikaan

Millaiset kengät kannattaa valita työpaikalle

Syksyllä voi olla vaihtelevia sääolosuhteita. Jos työnantaja ei tarjoa työvaatteita eikä työkenkiä, työntekijän kannattaa valita työvaatteikseen ja -kengikseen kulutukseen ja olosuhteisiin soveltuvat vaatteet ja kengät. Joissakin ammateissa voi saada verovähennyksen ostamistaan työvaatteista ja kengistä ja se kannattaa ennen ostopäätöstä tiedustella verottajalta. Työntekijän verovähennysoikeus työvaatteista ja työkengistä on yleistä yksityisissä hoito- ja palveluammateissa.

Jos työntekijä työskentelee sisätiloissa, joissa ei ole kosteaa tai viileää, hyvät työkengät ovat sellaiset, joissa on liukastumista estävä pohja, riittävä korko ja hengittävä materiaali. Niiden tulee sopia työasun väreihin ja tyyliin.

Kosteissa tiloissa työskentelevän tulee hankkia vettä hylkivät kengät, jotka on helppo vaihtaa tarvittaessa työpäivän aikana. Monissa elintarvikeliikkeissä on viileät lattiat, joten kengän tulee suojata myös kylmältä, jotta työntekijä ei vilustu kesken työpäivän.

Ulkotiloissa työskentelevän tulee valita sopivat kengät sääolosuhteiden mukaisesti. Sateella käyvät vettä hylkivät kengät ja kuivilla säillä hengittävät ja liikkumista edistävät kengät. Jos seisoo esimerkiksi torilla myyjänä tai laitoksen vartijana, ei ole hyvä, jos nilkat saavat kylmää. Päiväkodin tai koulun työntekijöillä tulee olla ulko- ja sisäkengät työpaikan vaatekaapissa. Kotiavustajalla tulee olla hyvät lenkkikengät, jotka voi asiakkaan eteisessä vaihtaa siisteihin sisätyökenkiin, jotka ovat avustajalla kassissa mukana.

Syksyn vapaa-ajan kengät

Syksyllä ulkona hyvät lenkkikengät ovat parhaat. Sääolosuhteiden mukaisesti valitaan vaatteiden päälle sopivat päällysvaatteet, esimerkiksi tuulipuku, käsineet ja ohut pipo tai huivi. Sadesäillä kunnolliset sadevaatteet ja kumisaappaat ovat hyvät. Kumisaappaisiin pitäisi laittaa puhtaat pohjalliset ja vaihtaa niitä usein.

Jos aikoo käydä julkisessa tilassa ja haluaa olla siisti, asialliset nahkaiset kävelykengät ovat suositeltavia. Yleensä museoissa tai näyttelyissä ei olla päällysvaatteet ja kumisaappaat jalassa, vaikka sataisi. Ne jätetään valvottuun narikkaan. Jalkaan voi sujauttaa kassissa olevat tavalliset ja siistit kävelykengät käynnin ajaksi. Ne voivat olla kankaiset, nahkaiset, keinonahasta tai luonnonmukaisista materiaaleista, kunhan ne tukevat jalkoja ja ovat mukavia. Ravintolan lasitetulla terassilla ne käyvät, samoin baareissa, mutta hienommassa ravintolassa tulee olla ajankohtaan soveltuva asu ja juhlavammat kengät, jotka ovat tehty nahasta tai muista materiaaleista. Tärkeintä on, että kengissä viihtyy ja ne sopivat tyyliltään asuun.