Täysin kompostoituvat kengät

Eräänä muotimaailman juuresta löytyvänä mittavana ongelmana ovat muodista poistuneet vaatteet, jotka päätyvät elinkaarensa päätteeksi ympäristöä kuormittamaan.

Tämän ongelman mahdolliseksi tulevaisuuden ratkaisuksi on amerikkalainen tutkijaryhmä suunnitellut uudenlaiset kengät, joiden prototyyppi on valmistettu sienistä, tekstiilijäteestä sekä kanan sulista. Uudenlaisten kenkien malliversioita esiteltiin taannoisilla USA Science -festivaaleilla.

Prototyypin kehittivät opiskelijat Jillian Silverman ja Wing Tang professoreiden Huantian Cao ja Kelly Cobb avustuksella. Opiskelijoista ja professoreista koostuva tutkijaryhmä kutsuttiin USA Science -festivaaleille heidän saatuaan 15 000 dollaria tukirahoitusta EPA:lta (Environmental Protection Agency).

Kenkiä sienistä

Kenkien pohjat ovat muodostettu biokomposiittimateriaalista, joka sisältää sieniä ja kanan sulkia. Tutkimuksessa tutkittiin erilaisten sienilajien tapoja juurtaa itsensä maahan, ja tutkijat havaitsivat että sienten rihmastoa voitaisiin hyödyntää kenkien valmistuksessa.

Kenkien malliversiossa kengänpohjat toteutettiin siten, että tutkijat laittoivat sienirihmastoa kasvamaan pehmeään muottiin. Muottiin laitettiin myös sulkia sekä kierrätettyjä tekstiilejä. Näin toimimalla voitaisiin tuotannossa säästyä kenkien leikkaamiselta sopivaan muotoon, ja näin ollen voitaisiin säästää luonnonvaroja entisestään myös kenkiä valmistaessa.

Projektissa mukana työskennelleen professori Huantian Caon mukaan kenkien valmistuksessa päädyttiin kanan sulkiin, sillä ne antavat rakenteelle tukea ja kestävyyttä sekä niitä ympäröivälle sienirihmastolle riittävästi ravintoaineita. Tämän lisäksi kanan sulat ovat laajalti eri alueilta löytyvää jätettä, jota on yleisesti ottaen kallista kierrättää.

Kun sienirihmasto on kasvanut muotissa kengänpohjan muotoon, sen rakenne vahvistuu entisestään rihmaston käytettyä ravinnokseen osia sulista. Tämän jälkeen tutkimusryhmä valmistaa pohjan ympärille tekonahasta päällysteen, jonka tarkoituksena on tehdä kengistä kestävämpiä. Lopuksi ryhmä hyödyntää kierrätettyjä tekstiilimateriaaleja kengän yläosassa antaen kengälle muotoa ja tavan, jolla se pysyy käyttäjän jalassa.

Ekologisia kenkiä markkinoille

Maapalloa kuormittavaan muotimaailmaan on vaikea tehdä muutosta kertasysäyksellä, ja tutkijaryhmä on tästä tietoinen. Täysin biohajoavia kenkiä kehittämässä mukana ollut amerikkalainen opiskelija Jillian Silverman ei usko ihmisten ostotottumusten muutoksiin.

“On vaikea uskoa ihmisten muuttavan kulutustottumuksiaan, mutta tämän kengän voi laittaa kompostikasaan kaatopaikan sijaan silloin, kun käyttäjä kyllästyy siihen tai käyttää sen loppuun.”

Tutkijaryhmä tekee parhaillaan työtä sen eteen, että täysin biohajoavat kengät saataisiin pian markkinoille.

Viime vuosina tunnetut kenkävalmistajat kuten Adidas ovat pyrkineet valmistamaan ympäristöystävällisiä kenkiä, mutta toistaiseksi sienirihmaston avulla valmistettavat kengät ovat ainoa täysin biohajoava vaihtoehto.