Unisex jalkineet osana sukupuolineutraalia pukeutumista

Mitä ovat unisex kengät

Unisex kengät ovat kevät-, kesä-, syksy-, ja talvikengät sekä saappaat, jotka soveltuvat niin naisille kuin miehille, samoin tytöille ja pojille. Sukupuolisen tasa-arvon lisääntyessä ei enää erotella, onko henkilö nais- tai miespuolinen, vaan samanlaiset asusteet ja kengät soveltuvat kummallekin sukupuolelle. Armeijassa varusmiespalvelusta suorittavat jo käyttävät unisex vaatteita ja kenkiä, lukuun ottamatta naisten rintaliivejä ja alushousuja, jotka voivat olla sukupuolen mukaan valmistettuja. Monissa tehtävissä käytetään unisex vaatteita, kuten poliisin tai vartijan ammateissa.

Uskonnollisten yhteisöjen unisex asusteet ja jalkineet

Entisaikaan paheksuttiin, jos naisilla oli miehen vaatteet ja miehillä naisten vaatteita. Nykyisin ei kukaan tuijota, jos on unisex läskipohjakengät jalassa käydessä kirkossa tai rippikoulussa, jossa saatetaan juosta matkapuhelin kourassa etsimässä rippikoululeirin ohjaajan palkkaaman ohjelmoijan suunnittelemia geokätköjä laajemmalla leirialueella.

Vauvojen kastepuku saattaa olla unisex mallia, tosin sukupuoli paljastetaan pojalla käyttämällä vaaleansinisiä ja tytöllä vaaleanpunaisia koristeita ja sama näkyy yleensä kastetilaisuuden vauvantossujen väreissä. Nykyisin vauvantossut voivat kastetilaisuudessa olla valkoiset tai minkä väriset tahansa. Jos vanhemmat ovat sukupuolisesti neutraaleja, voidaan kastepuvuksi jopa valita sateenkaaren värit. Vanhan Testamentin (1. Moos. 37:3) Joosefillakin oli monivärinen puku. Kirkkoalbat ovat valkoisia ja unisex mallisia. Pappi pukeutuu unisex mekkomaiseen kaapuun, ennenkuin suorittaa messun tai jumalanpalveluksen. Papinkaapuihin voidaan suunnitella sukupuolisia eroja, mutta ne eivät ole välttämättömiä.

Ulkomailla voi nähdä joissakin kansallispuvuissa, kuten skottilaisten miesten kilteissä tai itämaisten ja kreikkalaisten miesten kansanasusteissa mekkomaisia piirteitä, kuten kaftaanissa, toogassa, katolisten kirkkojen unisex kaavuissa ja alboissa ja hindumunkkien puvuissa.

Suomessa kansallispuvut päähineineen ovat säilyttäneet sukupuolisuutensa. Sen sijaan kansallispukujen kengät muistuttavat unisex kenkiä, esimerkiksi kansallispuvun solkikengät, kansantanssijan supikkaat ja kansantanhuajan tanhukengät. Lappalaisilla ja saamelaisilla saattaa olla unisex-tyyppisiä kansallispuvun kenkiä, nahka- tai huopalapikkaita. Nykyisin sukupuolinen ero unisex kengissä voi näkyä väreissä, tosin miehet ovat alkaneet valita myös pastellin- ja punasävyisiä kenkiä perinteisten ruskeiden tai mustien kenkien rinnalle ja naiset valitsevat myös tummia värejä kenkiinsä.

Johtopäätöksenä on, että unisex kengät ovat käytännölliset ja lisäävät yhteisöllisyyttä. Unisex jalkineet soveltuvat yleensä käytettäväksi osana asusteita sekä arjessa toimiessa että juhlissa eivätkä erottele käyttäjäänsä sukupuolen mukaan.