Uusimpia biohajoavia kenkämalleja

Biohajoavat kengät ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan. Kehitykseen on monia hyviä syitä, kuten kasvava ympäristövalveutuneisuus kuluttajien joukossa ja tieto siitä, että etenkin kengät ovat suuria ympäristökuluttajia. Toisin kuin esimerkiksi paidat, kengät kostuvat useasta komponentista ja materiaalista, joten ne eivät maadu yhtä helposti kuin orgaanisesta materiaalista tehdyt vaateet. Etenkin muovi ja metalliosat ovat ympäristölle haitallisia. Onneksi biohajoavat kengät ovat yleistyneet ja tässä artikkelissa kerromme kaikkein uusimmista kenkämerkeistä jotka on valmistettu kyseisestä materiaalista.

AMSilk ja suuri yhteistyö Adidaksen kanssa

Biohajoavat kengät ovat sangen uusi aihe markkinoilla ja muun muassa Adidas paljasti oman mallistonsa suunnitelmat vain kaksi vuotta sitten vuonna 2016. Adidas on kuitenkin kehittänyt omia biohajoavia kenkiä eteenpäin ja ollut tiiviissä yhteistyössä AMSilkin kanssa, joka keskittyy synteettisiin biologisiin aineisiin. AMSilkin nimi antaa jo vihiä, mistä heidän biohajoava materiaalinsa on valmistettu. Yrityksen kehittämä biohajoava materiaali on valmistettu proteiinista, joka on jokseenkin samanlaista kuin hämähäkkien kutoma silkki. AMSilkin silkki kuitenkin valmistetaan suurissa biotankeissa bakteerien toimesta. AMSilk sanoo pystyvänsä valmistamaan materiaalia, joka on erittäin kestävää, mutta samalla täysin biohajoavaa. Kestävyys on tärkeää, sillä etenkin Suomessa kengät joutuvat kuluttavien olosuhteiden alle vuodenaikojen vaihtelun ja etenkin katusuolan sekä loskan takia. Adidaksen lisäksi monet pienemmät yritykset ovat kiinnostuneita materiaalin hyödyntämisestä kenkämallistoissaan.

Reebook ja maissista tehdyt kengät

Reebook on toinen merkittävä yritys, joka on ottanut harppauksen biohajoavissa kengissä. Reebookin uusi kenkämallisto on tehty kokonaan maissimateriaalista ja sen on sanottu oleva kokonaan värjäämätön sekä 100% luonnossa hajoava. Tässäkin tapauksessa, biohajoavat kengät ovat osa aivan uusinta kehitystä, sillä lanseeraus julkaistiin vasta vuosi sitten. Reebookin Future Teamin mukaan biohajoavien kenkien valmistaminen on ollut haasteellista mutta erityisen tärkeää, sillä nykyisin urheilukengät tehdään pitkälti öljypohjaisesta materiaalista. Tämä aiheuttaa valtavaa ympäristökuormitusta, sillä uusia kenkäpareja tehdään yli biljoonaa vuodessa.

Piccadillyn kierrätysmateriaali kengät

Pienempi kenkävalmistaja Piccadilly lanseerasi myös muutamia vuosia taaksepäin ympäristöystävällisen kenkämalliston. Yrityksen ratkaisu on kuitenkin erilainen, sillä heidän kenkänsä ovat kokoaan kierrätetystä materiaalista tehtyjä ja osittain biohajoavia. Kenkiin on käytetty lukuisia kierrätettyjä materiaaleja, kuten paperia, pahvia, lasia ja muovia. Kenkien jalkapohjat ovat esimerkiksi kokonaan biohajoavia, sillä ne on tehty pahvista.